Brugmansia (Anđeoska truba, Datura)


Crvena dupla
Crvena dupla
Roza
Roza

Bijela
Bijela

Žuta dupla
Žuta dupla


OPIS BILJKE
Brugmansia (porijeklo iz sjevernih Anda) je zimzeleni ili poluzimzeleni brzorastući grm koji u svom prirodnom staništu mogu doseći visinu i do 6 metara i oblikuju stablo, a kao lončanica može se razviti i 2 metra u svim smjerovima. Listovi su jajoliki do 25 cm veliki lagano zupčasti po rubovima sa izraženim žilicama. Cvjetovi su jednostruki ili dupli, ovješeni, s čaškom oblika trube, vrlo mirisni u nekih vrsta, dugi 15 do 30 cm u nijansama roze, žute, bijele, crvene ili narančaste boje. Cvatu od 6. mjeseca do jeseni, a vrhunac cvatnje dostiže u srpnju i kolovozu kad svojom ljepotom plijeni pažnju, ali i zahtijeva najviše njege tj. vode i hrane.

UZGOJ i NJEGA
Za bogatu cvatnju brugmansie traže sunčanu stranu, jednom do dva puta tjedno prihranu (najbolje gnojivom s izraženim dušikom i kalijem). U ljetnim mjesecima traži i puno vode; ovješeni, mlohavi listovi znak su da je biljka žedna i čim ju zalijete listovi se podižu. Ljeti često gubi donje listove što nije znak bolesti, naprotiv iz njihovih pazušca rastu nove grane. Uspijevat će u svakoj bogatijoj vrtnoj zemlji, a ako se uzgaja u tegli, zemlji obavezno dodati malo pijeska radi prozračnosti korijenja i drenaže jer ne trpi konstantnu vlažnost. Presađuje se u proljeće, no biljka će bolje uspijevati ako je posadite direktno u vrt nakon posljednjih očekivanih mrazeva i izvadite zajedno s grumenom zemlje prije zime, stavite u crnu vreću za smeće i povremeno zalijete za vrijeme zimskog odmora.

Brugmansije cvatu na vršnim dijelovima grana i to tek kad se osnovna grana razgrana u obliku slova Y. Upravo se u tom dijelu biljka i orezuje, dakle mladi izbojci iznad Y i oni koji niču iz zemlje dok se stariji dijelovi grana ne bi smjeli dirati, osim ako stradaju zimi. Orezuje se u jesen prije spremanja za prezimljavanje pomlađivanja biljke ali i kako bi se izbjeglo širenje gljivičnih bolesti. Ukoliko prezimljava u tamnom prostoru potrebno je odsjeći i sve preostale listove s biljke! Idealna temperatura za prezimljavanje je oko 5 stupnjeva u svijetlom ili tamnom prostoru.

UPOZORENJE:
Anđeoska truba je u svim svojim dijelovima otrovna. Njen miris može kod osjetljivih ljudi izazvati glavobolju.